Žlutý hrách s glazovanou mrkví

Při vší té záplavě mungo a adzuki fazolí, čočky různých barev a původu, cizrny a sóji mám občas pocit, že tradiční luštěniny už vyšly z módy. Není to na jednu stranu trochu škoda? Proti inovacím v použitých surovinách rozhodně nic nemám, naopak, jen bychom někdy možná měli vzpomenout i na věci, ze kterých vařily už naše babičky. Navíc hrách je velmi sytý a vydatný, v kombinaci se zeleninou a obilovinami poskytuje bílkoviny vysoké kvality, čímž je cenný zejména právě pro ty, kteří vyřadili maso ze svého jídelníčku. U nás jsou k dostání dvě odrůdy, zelená a žlutá. Není mezi nimi chuťově velký rozdíl a obě se stejně dlouho vaří.



Suroviny (2 porce):
  • 2 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 3 větší rajčata
  • 150 g půleného žlutého hrachu
  • 300 ml zeleninového vývaru
  • 1 lžička zelené curry pasty
  • sůl, pepř
  • olej

Mrkev

  • 3 střední mrkve
  • 2 lžíce olivového oleje
  • šťáva z 1 pomeranče
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1/2 lžičky římského kmínu
  • sůl, pepř

Cibuli a česnek oloupeme. V hrnci rozpálíme olej a cibuli pokrájenou na půlkolečka na něm necháme zesklovatět. Poté přidáme česnek nakrájený na plátky a společně restujeme dozlatova. Rajčata rozkrájíme na menší kostičky a přidáme ho hrnce. Lehce osmažíme, vsypeme hrách a důkladně promícháme. Zalijeme vývarem tak, aby bylo vše ponořené. Osolíme, opepříme a pod pokličkou dusíme zhruba 30 minut. Postupně přiléváme vývar vždy poté, co se vsákne. 
Mezitím oškrábeme mrkev a nakrájíme ji na kostičky. V pánvi zlehka rozehřejeme olej, přilijeme pomerančovou šťávu, přidáme třtinový cukr a necháme rozpustit. Následně vhodíme mrkev, osolíme, opepříme, a přidáme římský kmín. Přikryjeme poklicí a dusíme, dokud se většina tekutiny neodpaří. Poté poklici sundáme a za stálého míchání necháme mrkev zezlátnout.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Nedávno přidané

recentposts

Náhodné příspěvky

randomposts