Mama ghanoush



Všichni určitě znáte jedno z tradičních jídel kuchyně Blízkého východu, kterým je Baba ganouj (někdy taky ganoush). Jeho výroba spočívá v tom, že lilek upečete v troubě a rozmixujete s olivovým olejem a dalšími přísadami. Ovšem vzhledem k letošní naprosté nadúrodě cuket, jsem se rozhodla obměnit hlavní surovinu klasického pokrmu a místo lilku využit všudepřítomné cukety. A vznikl z toho velmi příjemný a lehký dip. 




Suroviny:

  • 4 menší cukety (cca 500 g)
  • 2 lžíce olivového oleje + na grilování
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 2 lžíce tahini
  • 1 stroužek česneku
  • hrstka petrželky
  • sůl



Cuketu omyjeme a nakrájíme na podélné plátky. Ty z obou stran potřeme olivovým olejem a ogrilujeme dozlatova. Necháme vychladnout, nakrájíme na malé kostičky a dáme je do větší misky. Přidáme olivový olej, citronovou šťávu, tahini a tyčovým mixérém umixujeme téměř dohladka (záleží na vás, jak velké kousky cuket chcete mít). Na konec přidáme rozmačkaný česnek, posekanou petrželku a dle chuti osolíme. 


Žádné komentáře:

Okomentovat

Nedávno přidané

recentposts

Náhodné příspěvky

randomposts