Jablečný koláč se slaným karamelem

Jednoduchý koláč s kousky šťavnatých jablek je ideální víkendový moučník. Skvěle se hodí na snídani i k odpolední kávičce. Slaný karamel mu dodá ten správný šmrnc, takže se ho určitě nebojte vyzkoušet. Ostatně nemám moc ponětí, proč má ze slaného karamelu tolik lidí obavy. Já bych se ho mohla ujíst! Sůl tak nějak utlumí, ale zároveň vlastně i pozvedne sladkou chuť karamelu, takže výsledná chuť je opravdu dokonalá. No řekněme, že v tomhle receptu bych se obešla bez jablek i těsta.


Suroviny:
  • 500 g celozrnného listového těsta
  • 4 střední jablka
  • 80 g třtinového cukru
  • 1 lžíce rostlinného másla
  • 4 lžíce rostlinné smetany
  • 1/2 lžičky soli

Troubu předehřejeme na 200°C. Těsto vyválíme na silnější plát (0,5 cm) a vyřízneme z něj kruh o průměru formy na koláč + zhruba 5 cm. Formu vyložíme pečícím papírem a přeneseme do ní rozválené těsto. Jablka omyjeme, rozčtvrtíme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na tenké plátky. Ty rovnoměrně vyskládáme na těsto, přikryjeme přečuhujícími okraji a dáme péct na půl hodiny. Mezitím nasypeme cukr do menšího hrnce a necháme pomalu (!) rozpustit na karamel (nemícháme, jen s hrncem občas zatřeseme). Poté přidáme máslo, smetanu, sůl a důkladně rozmícháme. Koláč vytáhneme z trouby, polijeme připraveným karamelem a dáme ještě na 10 minut zapéct.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Nedávno přidané

recentposts

Náhodné příspěvky

randomposts