Domatokeftedes s bylinkovou omáčkou

Musím říct, že o těchhle maličkých dobrotách jsem nedávno slyšela poprvé a vlastně se tomu ani moc nedivím. Jindy nadupaný internet je v tomhle ohledu lehce pozadu. Prapodivný název skrývá řeckou specialitu pocházející z ostrova Santorini, kde se vyrábí z místních cherry rajčátek. Těmi sice nedisponuju, ale v našich podmínkách jde o další skvělou možnost, jak využít krásná zralá rajčata ze zahrady. Bylinky jídlu dodají skvělou chuť a navíc pozvednou vůni připomínající pomalu, ale jistě končící léto. 



Suroviny:

  • 7 středních zralých rajčat
  • 150 g bulguru
  • 1 větší cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 90 g tofu natural
  • hrst bylinek (petrželka, máta, oregáno)
  • 1-2 chilli papričky
  • 3-5 lžic hladké mouky + na obalení
  • sůl, pepř

Bylinková omáčka:
  • hrst baby špenátu
  • hrstka petrželky
  • hrstka máty
  • 2 stroužky česneku
  • šťáva a kůra z 1/2 citronu
  • 3 lžíce olivového oleje
  • sůl

Troubu rozehřejeme na 220°C. Rajčata rozpůlíme, řezem dolů vyskládáme na pekáček vyložený pečícím papírem, osolíme, opepříme a pokapeme olejem. Vložíme do rozehřáté trouby a pečeme, dokud se slupka nezačne nafukovat (zhruba 15 minut). Necháme vychladnout. Mezitím dáme do vroucí osolené vody bulgur a vaříme doměkka (15 minut). Scedíme a necháme vychladnout. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno. V menší pánvi nebo kastrůlku necháme na trošce oleje cibuli zesklovatět, přidáme česnek a ještě zhruba 1 minutu opékáme. Pak cibuli i česnek předěláme k bulguru, přidáme na jemno nastrouhané tofu, posekané bylinky a chilli papričku. Vychladlá rajčata oloupeme (slupku můžeme vyhodit, dužinu nakrájíme na menší kostičky a přidáme do směsi na kofty. Výpek z rajčat uschováme na přípravu omáčky. Do směsi nakonec přidáme sůl, pepř a mouku (množství mouky záleží na velikosti a šťavnatosti použitých rajčat) a vše důkladně promícháme. Rukama namočenýma ve studené vodě (nelekejte se, budete je muset namáčet dost často) tvoříme menší šištičky, obalujeme v hladké mouce a pokládáme na plech vyložený pečícím papírem, který lehce potřeme olejem. Pečeme v troubě při 200°C zhruba 45 minut.
Během pečení připravíme omáčku. Jednoduše všechny ingredience rozmixujeme v hladkou pastu.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Nedávno přidané

recentposts

Náhodné příspěvky

randomposts