Polentová frittata s chřestem

Zřejmě jste si nemohli nevšimnout, že momentálně je asi top zeleninou chřest, na který narazíte skoro všude a receptů na něj se najednou vyrojilo nespočet. Tak se taky připojuji k mase a přidávám další, ale snad takový, jaký tu ještě nebyl. Nevím, jak jste na tom s chřestem vy, ale já se na jeho sezonu vždycky hrozně těším a nemůžu se dočkat, až ho seženu někde jinde než v supermarketu, navíc za nehorázné peníze. Samozřejmě, že ne vždycky z něj vyrábím nějaký recept, nejčastěji ho jenom ogriluju nebo opeču na pánvi a jsem na chvíli nejspokojenější člověk na světě. Tak neváhejte a nenechte si ho ujít!


Suroviny:
  • 1 hrnek (250 ml) kukuřičné polenty
  • 3,5 hrnku vody (chřestového vývaru)
  • 6 výhonků zeleného chřestu
  • 6 výhonků bílého chřestu
  • 1/2 mladé cukety
  • asi 6 sušených rajčat
  • 2 jarní cibulky
  • hrst baby špenátu
  • 2 stroužky česneku
  • hrstka čerstvé bazalky
  • 1 snítka oregana
  • sůl, pepř
  • olivový olej

Ze všeho nejdřív připravíme chřest. Zelený ohneme a dřevnatý konec se sám odlomí, dál s ním není potřeba dělat nic. Bílému chřestu je nutné zdřevnatělé konce odkrojit a kromě hlavičky celý důkladně oloupat.  Konce a slupky dáme do hrnce, zalijeme vodou a asi 30 minut povaříme. Slijeme a vývar uschováme třeba na polévku, v tomto případě v něm budeme vařit  polentu. 
Chřestu odkrojíme hlavičky a stonky nakrájíme na špalíčky asi 2-3 cm dlouhé. Hlavičky dáme bokem. Cuketu nakrájíme na menší kousky. V pánvi rozpálíme olej, vhodíme špalíčky bílého chřestu a restujeme 4 minuty. Pak přidáme zelený chřest, cuketu a restujeme další 3 minuty. Ke konci vše osolíme, opepříme a dáme na chvilku bokem. Jarní cibulku nakrájíme na kolečka, rajčata posekáme na kousky. Mezitím přivedeme k varu vodu nebo připravený chřestový vývar, poté stáhneme ze zdroje tepla a pomalu vmícháváme polentu. Pořádně míchejte, rády se dělají hrudky. Dáme zpátky na sporák, ale na minimální výkon a mícháme asi 5 minut, dokud nevznikne hustá kaše. Tu předěláme do mísy, přidáme chřest s cuketou, rajčata, cibulku, špenát, rozmačkaný česnek, posekané bylinky, osolíme a opepříme. Směs rozetřeme do dortové nebo koláčové formy vyložené pečícím papírem. Povrch poklademe chřestovými hlavičkami a pokapeme olivovým olejem. Troubu zapneme na 200°C. Než se trouba rozehřeje necháme frittatu zchladnout. Poté ji dáme do trouby a pečeme asi 1 hodinu, dokud povrch nezezlátne.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Nedávno přidané

recentposts

Náhodné příspěvky

randomposts