Dýňové placičky s kozím sýrem

Sezona dýní sice zrovna není v plném proudu, ale ne vždycky jdou mé chutě v souladu s ročním obdobím. A co je jednoduššího než placičky všeho druhu? Je to tak krásně univerzální jídlo, které navíc nikdy neurazí (aspoň mě)


Významná plus dýně:
  • obsah velkého množství rozpustné vlákniny způsobuje velkou schopnost zahánět hlad 
  • velmi nízký obsah sodíku a naopak vysoký obsah draslíku pomáhá snižovat krevní tlak
  • podporuje tvorbu moči a vylučování tekutin z těla
  • dužina neutralizuje žaludeční kyseliny
  • kombinace tří nejúčinnějších látek, u nichž byly prokázány antikarcinogenní účinky - betakaroten, vitamin C a vláknina

Suroviny:
  • 600 g dýňové dužiny (1 střední hokkaido)
  • 200 g čerstvého kozího sýru
  • 2 vejce
  • 2 lžíce dýňových semínek
  • 3 lžíce celozrnné špaldové mouky
  • 3 lžíce kukuřičné strouhanky
  • 1 lžíce škrobu
  • 2 stroužky česneku
  • 2 snítky rozmarýnu
  • špetka drceného chilli
  • sůl, pepř
Polovinu dýně nastrouháme najemno, druhou půlku nahrubo. Přidáme kozí sýr, vejce a
důkladně promícháme. Dýňová semínka lehce rozdrtíme v hmoždíři a spolu s moukou, strouhankou a škrobem přimícháme k dýňové směsi. Ochutíme rozmačkaným česnekem, nadrobno posekaným rozmarýnem, chilli kořením a dle chuti osolíme a opepříme. Vytvoříme placičky, které smažíme na rozpálené pánvi po obou stranách, nebo je potřeme olivovým olejem a dáme péct do trouby, kde je také nezapomeneme otočit, a pečeme do křupava.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nedávno přidané

recentposts

Náhodné příspěvky

randomposts