Dýňový koláč s karamelizovanou cibulí a modrým sýrem

Sezóna dýní pomalu končí a já teprve začínám. Omlouvám se, ale já ty sezónní věci prostě nějak nestíhám. Než skončí jedna, přijde druhá a já se v tom přestávám orientovat. Každopádně dýně se dají skladovat dlouho a pokud nemáte domácí zásoby, dají se poměrně snadno koupit. A pokud jste stejně jako já milovníkem slaných koláčů na tisíc způsobů, neváhejte vyzkoušet i tenhle. Ostatně nemáte co ztratit a já se držím toho, že zkusit se má všechno.


Křehké celozrnné těsto:
  • 200 g celozrnné pšeničné mouky (nebo špaldové)
  • špetka soli
  • 120 g studeného másla
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce ledové vody
Náplň:
  • 1 malá dýně hokkaidó
  • 2 velké červené cibule
  • 150 g sýra s modrou plísní (nejvíce se hodí gorgonzola)
  • 100 ml smetany
  • 1 vejce
  • 6 lístků šalvěje
  • sůl, pepř
Troubu rozehřejeme na 180°C. V míse smícháme mouku se špetkou soli, přidáme kousky másla a zpracujeme v drobenku. Přidáme vejce smícháme s vodou a vytvoříme kompaktní těsto, které necháme 30 minut uležet v lednici. 
Cibuli oloupeme a nakrájíme na měsíčky. V hrnci rozpálíme olej, na němž cibuli necháme 5 minut zprudka restovat, poté výkon snížíme na minimum a cibuli necháme nejméně hodinu karamelizovat. Pozor, je potřeba co chvíli promíchat, aby se cibule nepřipálila. Mezitím dýni očistíme a nakrájíme na menší kostičky, které pokapeme olivovým olejem, osolíme, opepříme a dáme péct do vyhřáté trouby na 30 minut, dokud není dýně měkká. Těsto rozválíme na placku a vložíme do pečícím papírem vyložené koláčové formy. Na těsto poklademe cibuli, přidáme nasekané lístky šalvěje, posypeme zhruba polovinou nastrouhaného sýru a dýní. Vejce rozšleháme ve smetaně, osolíme, opepříme a nalijeme na koláč. Nakonec vše posypeme zbytkem sýra a pečeme opět při 180°C, dokud okraje a sýr nezezlátnou. Necháme mírně vychladnout a podáváme.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Nedávno přidané

recentposts

Náhodné příspěvky

randomposts