Cuketová polévka s oreganem

Cukety jsou všude. Aspoň v naší lednici momentálně není skoro nic jiného. Takže očekávejte nějakou dobu převážně pouze cuketové recepty. Ale na druhou stranu je ta rozmanitost neskutečná. Cukety jsou nesmírně variabilní a dá se z nich uvařit doslova všechno. Takže ani nemám pocit, že je jím skoro každý den.


Významná plus cuket:

  • až 90% obsahu tvoří voda 
  • skvělý zdroj karotenů, tělem symetrizovatelných na vitamin A
  • vysoký obsah vitaminu E ve slupce
  • v celých plodech najdeme i velké množství hořčíku a vápníku
  • ovlivňují vylučování vody z těla a zbavování se kyselin


Suroviny:
  • 3 šalotky
  • 1 mladá cuketa
  • 1 mladý patizón
  • zeleninový vývar
  • 3 lžíce bílého jogurtu
  • hrstka čerstvého oregana
  • špetka chilli
  • sůl, pepř
  • olej
Šalotky oloupeme, na jemno posekáme a necháme zesklovatět v hrnci na rozpáleném oleji. Poté přidáme omytou cuketu a patizón nakrájené na kostičky a asi 1/3 lístků oregana. Zalijeme vývarem a vaříme, dokud není zelenina měkká. Pak přidáme bílý jogurt, osolíme, opepříme a rozmixujeme dohladka. Nakonec dochutíme zbylým oreganem posekaným nadrobno a chilli.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Nedávno přidané

recentposts

Náhodné příspěvky

randomposts