Špenátové halušky s ovčím sýrem

Týdenní dovolená na Slovensku na mě působila doslova jako klidový balzám. Všude kolem ticho, příroda, svěží vzduch a ovečky. Tolik sýru jako tady jsem snad ještě nesnědla. A tolik halušek taky ne. A když se to zkombinuje, je to prostě nádhera. A důkazem toho, že takového jídla se člověk přejí jen těžko (teda aspoň já), je fakt, že druhý den po příjezdu jsem vařila opět halušky. S ovčím sýrem.



Významná plus ovčího sýra:
  • obsahuje konjugovanou kyselinu linolovou, která podporuje odbourávání tukové tkáně
  • až 2x vyšší obsah vápníku, než u sýrů z kravského mléka
  • velmi dobrá stravitelnost
  • hodí se i pro lidi s nesnášenlivostí laktózy

Suroviny:
  • 5 velkých brambor
  • půl na půl hladká a hrubá špaldová mouka (pokud seženete polohrubou, máte vyhráno)
  • čerstvý nebo mražený špenát dle chuti
  • hrstka nasekaných vlašských ořechů
  • sůl
  • zakysaná smetana
  • uzený ovčí sýr
  • jarní cibulka
Brambory oloupeme a nastrouháme na nejjemnějším struhadle. Mírně osolíme a přidáme na drobno posekaný spařený špenát, ten mražený samozřejmě musíme nejdřív rozmrazit a důkladně zbavit vody, a ořechy. Pak postupně přidáváme mouku. Přesné množství mouky lze těžko odhadnout, jelikož záleží na typu brambor. Správné množství mouky vyzkoušíme tak, že do vroucí vody vhodíme jednu halušku a pokud se nerozpadne, máme tu správou konzistenci těsta. Pak, nejlépe pomocí speciálního cedníku, sázíme halušky do vroucí osolené vody. Když vyplavou na hladinu, můžeme vyndávat. Podáváme promíchané se zakysanou smetanou a posypané strouhaným ovčím sýrem a cibulkou.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Nedávno přidané

recentposts

Náhodné příspěvky

randomposts