Jarní salát s bulgurem

Rychle a pokud možno lehce a svěže. To je přesně to, co od jídla požaduji, když je venku 40°C. Pokud teda vůbec vařím. Nevím, jak jste na tom vy, ale zeleninový salát mi většinou jako oběd prostě nestačí. Za hodinu chodím a přemýšlím, co bych kde snědla. Takže do salátů vždycky něco přidávám, abych se cítila sytá, ale zároveň, abych nefuněla, až se budu přesouvat k bazénu. No a bulgur není ani drahý ani náročný na přípravu a není to ani ,,zrní bez chuti.'' Nejde o nic jiného, než o nalámanou celozrnnou pšenici.

Významná plus bulguru
  • vysoká nutriční hodnota 
  • obsah vitamínů A, hořčíku, fosforu a železa 
  • vysoký obsah vlákniny a bílkovin
  • takřka zanedbatelné množství tuku
  • podporuje činnost střev a nervové soustavy 
  • nenadýmá 



Suroviny:

  • 200 g suchého bulguru
  • 200 g hrášku (čerstvý nebo mražený)
  • 2-3 jarní cibulky
  • 2 lžíce kaparů
  • 2 vejce
  • 2 plátky citronů
  • pár lístků máty
  • 1 lžíce piniových semínek
  • 1 lžíce slunečnicových semínek
  • pažitka
  • sůl
Zálivka:
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička lahůdkového droždí
  • sůl, čerstvě mletý pepř
Do hrnce dáme 500 ml vody a přivedeme k varu. Následně přidáme bulgur, plátky citronu, mátu a osolíme. Vaříme asi 10 minut, poté vyjmeme citron s mátou, přidáme na kolečka nakrájenou cibulku, hrášek a necháme pod pokličkou ještě dalších 10 minut dojít. Mezitím vejce uvaříme na tvrdo, semínka na sucho opražíme na pánvi a připravíme zálivku. Na zálivku jednoduše všechny ingredience vyšleháme metličkou, osolíme  a opepříme. Uvařený bulgur se zeleninou smícháme s nasekanými vejci, opraženými semínky, kapary, pokrájenou pažitkou a vše zalijeme připravenou zálivkou.





Žádné komentáře:

Okomentovat

Nedávno přidané

recentposts

Náhodné příspěvky

randomposts