Plněné jáhelno-bramborové knedlíky

Netvrdím, že knedlíky jsou úplně mým nejoblíbenějším jídlem, ale jednou za čas se po nich prostě můžu utlouct. Navíc, když jsou plněné. Klasickou variantu z bramborového těsta s uzeným masem asi znáte všichni. V tomhle receptu se dá uzené samozřejmě taky použít, ale podle mého je tofu skvělou zdravější alternativou. A jáhly nebo-li loupané proso jsou známé svojí vysokou výživovou hodnotou - obsahují velké množství minerálních látek, vlákninu a vitamíny skupiny B, takže proč je nevyužít?

Inspirace: Bioabecedář Hanky Zemanové


Suroviny asi na 8 knedlíků:

  • 100 g jáhel v syrovém stavu
  • 250 g brambor uvařených ve slupce
  • 200 g hrubé špaldové mouky (+ na poprášení pracovní desky)
  • 1 vejce
  • sůl
Náplň:
  • 1 balení (asi 200 g) uzeného tofu
  • 2 větší cibule
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • olej
Jáhly spaříme a následně uvaříme dle návodu na obalu. Brambory prolisujeme, následně ještě rozmačkáme a smícháme ve větší míse s jáhly. Přidáme mouku, vejce, sůl a nejlíp pomocí rukou zpracujeme v hladké těsto, ze kterého tvoříme stejně velké bochánky.Dáme vařit vodu na knedlíky a mezitím si připravíme náplň. Na rozpáleném oleji dozlatova orestujeme nasekanou cibuli. Pak přidáme rukou rozdrobené tofu, necháme opražit a zalijeme sójovou omáčkou. Směs by měla být výraznější, těsto část chutí stáhne. Takto připravenou směsí plníme jednotlivé bochánky, které vaříme ve vroucí osolené vodě - po vyplavání ještě 7 minut. 

Dušené červené zelí:
  • 1 menší hlávka červeného zelí
  • 150 ml červeného vína
  • 1 jablko
  • sůl, pepř
  • 2 lžičky octa
  • 1 lžíce hladké mouky
  • olej
 Zelí nakrájíme na jemno a osmažíme na rozpáleném oleji. Necháme ho pustit šťávu, ztlumíme plamen a asi 15 minut podusíme. Následně podlijeme červeným vínem a ještě dusíme, dokud se všechno víno neodpaří. Pak přidáme nastrouhané oloupané, jádřinců zbavené jablko a podlijeme vodou tak, aby bylo zelí ponořené. Osolíme, opepříme a vaříme, dokud není zelí měkké. Na závěr z trochy vody a mouky připravíme jíšku, kterou zelí zahustíme. Dochutíme octem, pepřem a případně ještě dosolíme.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Nedávno přidané

recentposts

Náhodné příspěvky

randomposts