Risotto s pečeným česnekem a špenátovým pestem

Omlouvám se, už si dám od pesta vážně chvíli pauzu a přijdu konečně taky s něčím jiným. Jenže tentokrát jsem si nemohla pomoct. Česnek a špenát - vždyť odloučit je by byl hřích. A risotto jsem dnes pojala jako dokonalou oslavu příchodu nejsvěžejšího ročního období - jaro je tu! Mimo to, že na něm miluju, jak že jen z pár surovin vznikne dokonalý výsledek. Ale pamatujte si, že risotto by se mělo sníst okamžitě, později to přece jen už není ono.

Suroviny:
  • 2 palice česneku
  • 1 cibule
  • 400 g rýže arborio
  • 80 ml suchého bílého vína
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 85 g italského sýru Tomino (nebo jiného výraznějšího plísňového sýru)
  • sůl, pepř
  • 2 lžíce másla
Česneku odřízneme horní část, pokapeme olivovým olejem a dáme do trouby péct asi 30 minut při 180°C - dokud stroužky nezměknou a mírně nezezlátnou. Necháme zchladnout. Na másle zpěníme na drobno nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět, následně přidáme rýži a necháme zrníčka obalit tukem. Potom zalijeme vínem, osolíme opepříme, necháme veškeré víno odpařit a pak už zalijeme částí vývaru. Já přilévám tak po 2 naběračkách. Opět necháme odpařit a tak postupujeme, dokud nespotřebujeme všechen vývar, mělo by to trvat asi 20-25 minut. Nakonec do risotta vymačkáme vychladlý upečený česnek a nastrouhaný sýr. 

Špenátové pesto:
  • 125 g baby špenátu
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce piniových semínek
  • šťáva a kůra z půlky citronu
  • 5 lžic olivového oleje
  • sůl, pepř
Česnek oloupeme a nasekáme najemno. Poté všechny suroviny rozmixujeme v mixéru. Dle potřeby přidáme olivový olej.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Nedávno přidané

recentposts

Náhodné příspěvky

randomposts