Bylinková řepa s křenovou kaší

Řepaaa! Jedna z mých nejmilovanějších surovin. A navíc je neskutečně levná! Jak tak sleduju, tak jsem ale zřejmě jedna z mála, kdo ji může. Všichni argumentují, že si vždycky vybaví tu sterilovanou ze školní jídelny. Nevím, asi jsem divná já, ale ta mi taky vždycky chutnala. Hold, řepa asi provždy zůstane valnou většinou neoprávněně velmi nedoceněnou kořenovou zeleninou.



Suroviny:

  • 2 střední bulvy řepy
  • 4 lžíce olivového oleje
  • pár snítek rozmarýnu
  • 1 lžička oregana
  • 1 lžička tymiánu
  • sůl, pepř
Křenová kaše
  • cca 500 g brambor
  • asi 1 cm plátek másla
  • 2 lžíce bílého jogurtu
  • dle chuti sterilovaný nebo čerstvě nastrouhaný křen
  • sůl, pepř
Řepy důkladně omyjeme, propícháme vidličkou a do některých vpichů zabodneme lístečky rozmarýnu. Bulvy ještě potřeme solí, pokapeme pár kapkami olivového oleje, pořádně zabalíme do alobalu a pečeme v troubě vyhřáté na 250° asi hodinu a půl. Nezapomeňte je občas otočit, aby se zespoda nepřipálily. Upečenou řepu necháme vychladnou a potom oloupeme. Mezitím si z oleje, oregana, tymiánu, soli a pepře připravíme marinádu, do níž vmícháme řepu nakrájenou na kostičky. 

Kaši připravíme tak, že brambory uvaříme ve slupce doměkka. Následně je oloupeme a rozmačkáme. Přidáme máslo, jogurt a šlehačem vyšleháme dohladka. Nakonec vmícháme křen, sůl a pepř a kaši necháme ještě asi 5 minut prohřát na sporáku. 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nedávno přidané

recentposts

Náhodné příspěvky

randomposts