Zelňačka s uzeným tofu

Občas se vyplatí oprášit staré recepty a postupně je vylaďovat do té doby, než jste s nimi naprosto spokojení a neměnili byste jedinou věc. Tuhle polévku jsem vařila snad milionkrát a vím, že ještě milionkrát budu. Běžně je známá s klobáskou či jinou uzeninou, ale uzené tofu poslouží jako skvělá náhrada. Navíc na polévce neplavou obří tuková oka a tak dále. Ale pokud je někdo zarytý masožravec, tak s tím hold nic nenadělám. Každopádně tuhle vegetariánskou verzi doporučuji minimálně vyzkoušet.



Významná plus kysaného zelí:
  • cenný zdroj vitamínů (C, K, B) a řady minerálů (draslík, hořčík, vápník, železo)
  • vysoký obsah vlákniny - působí preventivně proti zácpě a pomáhá čistit střeva
  • obsahuje bakterie mléčného kvašení (Lactobacillus, Pediococcus) - probiotické kultury, které chrání a obnovují střevní mikroflóru
  • působí antibakteriálně, detoxikačně a pomáhá celkově oslabenému organismu
Suroviny:
  • 1 cibule
  • 1 balení uzeného tofu
  • 1 větší brambora
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 300 g kysaného zelí
  • hrst sušených hub
  • 1 lžička sladké mleté papriky
  • 1/2 lžičky uzené papriky
  • 1 lžička kmínu
  • 3 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • 100 g zakysané smetany
  • 1 lžíce hladké hladké mouky
  • sůl, pepř
  • olej
Houby spaříme vroucí vodou a necháme nasáknout. Cibuli oloupeme a najemno nakrájíme, Osmažíme ji na trošce oleje, následně přidáme kostičky tofu a osmažíme dozlatova. Pak ho zasypeme veškerým kořením, které necháme rozvonět, přidáme mouku, důkladně promícháme a zalijeme vývarem. Vložíme pokrájené kysané zelí, scezené houby a vaříme, dokud brambory nezměknou. Poté vmícháme zakysanou smetanu, osolíme,opepříme, ještě chvilku necháme prohřát a podáváme,



1 komentář:

  1. No, podobnou si s babi vaříme, ale bez tofu a tu smetanu zakysanou :)

    OdpovědětVymazat

Nedávno přidané

recentposts

Náhodné příspěvky

randomposts